Elevilor li se va preda educația sexuală în școli, doar cu acordul scris al părinților, începând cu clasa a VIII-a.

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Programe de educație pentru sănătate vor fi derulate pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Deputații au adecis admiterea în parte a cererii președintelui de reexaminare a legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Klaus Iohannis susține în cererea de reexaminare că prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

„Derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.”, este textul reformulat de către Deputați.

Reacțiile deputaților în cadrul dezbaterilor

„Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ. Aşadar, nu înţeleg de ce să vorbim de educaţie sanitară într-o ţară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noştri, care învaţă despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializaţi în şcoli care ar trebui să vorbească despre educaţie sexuală”, a spus Simina Tulbure, Deputată USR.

„Vorbesc în calitatea mea de părinte proaspăt. (…) În cadrul orelor de dirigenţie am avut obligaţia să pregătim copiii, părinţii pentru aşa ceva, pentru aceste activităţi neprincipiale. Să fim serioşi! Credeţi că Europa reprezintă tot ce e bun? Cred că vă uitaţi prea mult la o Europă care se cam schimbă. Suntem o ţară democratică, dar şi o ţară creştină. Eu nu aş dori să văd copilul meu educat mai mult decât o face părintele”, a spus Deputatul Miroslav Merka.

„De prea mult timp aşteaptă acest proiect să intre în dezbatere şi să ia drumul promulgării. Este o reexaminare trimisă de preşedintele Iohannis încă din august 2020. (…) Reexaminarea se referă doar la un articol care, iată, ce pasiuni naşte. Să lăsăm pasiunile astea marginale pentru că proiectul este despre drepturile copilului şi nu despre ce se învaţă la şcoală”, a adăugat Adrian Solomon, Deputat PSD.

Articolul precedentCum l-a îmbogățit politica pe șeful CJ Neamț, Ionel Arsene – Culisele Statului Paralel
Articolul următorCopil de șapte ani, salvat de paramedici după ce s-a înecat într-o piscină din Voluntari