De luni, elevii a două școli din Snagov și Petrachioaia se vor întoarce în format fizic la școală, după două săptămâni de învățământ online din cauza ratei de vaccinare sub 60% în rândul personalului.

Ministrul Educației a anunțat, în această seară, că școlile din localitățile care vor avea, mâine, rata de incidență sub 3 la mia de locuitori vor face cursurile fizic, indiferent cât este rata de vaccinare a personalului din școală. Sorin Cîmpeanu susține și că școlile vor decide dacă testele pe bază de salivă vor fi administrate în școală, de personalul școlii, sau acasă de către părinți. Ordinul comun care va conține aceste modificări va fi dat mâine de cele două ministere. 

În Ilfov noua modificare nu va avea efecte foarte mari pentru moment, cu excepția a două școli din Snagov și Petrachioaia, care de luni se vor întoarce în scenariul fizic pentru că au rata sub 3 la mia de locuitori, după cum urmează: 

  • Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Snagov – rată de vaccinare: 55,26% – incidență: 1,95/1000 de locuitori
  • Școala Gimnazială nr.1 Petrachioaia – rata de vaccinare: 54,55% – incidența: 2,87/1000 de locuitori

În urma consultărilor detaliate pe care le-am avut între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății vă pot comunica următoarele lucruri valabile din acest moment. Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU prin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății sunt abilitate pentru modificarea ordinului comun în sensul în care este permisă prezența fizică în școli și grădinițe în localitățile în care rata de infectare este de sub 3 la mie. Reamintesc, ziua de referință este ziua de mâine. Este permisă, deci, prezența fizică fără a depinde în vreun fel de rata de vaccinare a personalului din școală în toate localitățile în care rata este de sub 3 la mie, a declarat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministerul Educației a hotarat ca fiecare școală în parte să decidă, în Consiliul de Administrație, dacă testele pe bază de salivă vor fi administrate elevilor și preșcolarilor în școală sau acasă. Dacă școala decide că testele vor fi făcute în unitatea de învățământ, părinții trebuie să-și dea acordul prin intermediul unui formular.

Întrebat de către un jurnalist „când vor ajunge testele în școală?”, Sorin Cîmpeanu a spus că în primele zile ale săptămânii viitoare, prin DSP-uri și cu sprijinul ISJ-urilor. Acesta a susținut și că testele pe bază de salivă vor fi confirmate sau infirmate cu test PCR sau test anti-gen.

Amintim că, în prezent, regulile prevăd că funcționează cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde procentul angajaților vaccinați anti-Covid este de minimum 60%. Orinul care reglementează acest lucru a fost emis în urmă cu două săptămâni, la finalul vacanței impuse.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentA fost publicată documentaţia de atribuire pentru Secţiunea 2 a Magistralei M6, Tokyo-Aeroportul Otopeni
Articolul următorA fost desemnat câștigătorul Lotului 1 al Centurii rutiere a Capitalei