După mai bine de 4 ani, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, în dosarul privind spionarea fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. În dosarul „Black Cube”, Dragomir este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice și complicități la alte operațiuni ilegale. 

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir este în spatele acțiunii de denigrare a fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi, în celebrul dosar „Black Cube”.

Potrivit unui comunicat, prin rechizitoriul din data de 13.07.2020, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Daniel Dragomir pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, în formă continuată, instigare la fals informatic, în formă continuată, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice și instigare la violarea secretului corespondenței, în formă continuată.

Conform rechizitoriului, Daniel Dragomir a încercat o acțiune de compromitere a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, a președintelui Klaus Iohannis și a șefului SRI, Eduard Hellvig. 

Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

Dragomir intenționa ca prin acțiunea de compromiterea a fostei șefe DNA să scape de o sentință în dosarul în care, de altfel, a și fost condamnat definitiv.

„Inculpatul D.D. şi-a propus denigrarea unor persoane pe care le aprecia responsabile pentru „distrugerea” carierei, prin arestarea sa de către D.N.A., printre care şi fostul procuror şef al D.N.A, la aceea dată. Pornind de la funcţia, pregătirea specializată şi expertiza dobândită de-a lungul timpului în cadrul Serviciului Român de Informaţii (domeniul informativ – operativ al Direcţiei de Terorism), inculpatul stăpânea astfel cunoştinţe vaste atât sub aspectul tehnicilor de manipulare, cât şi în ceea ce priveşte caracteristicile şi modalităţile de acţiune ale grupurilor de criminalitate organizată şi mai ales metodologia de investigare şi documentare a unor astfel de grupări, majoritatea lor caracterizându-se printr-o specializare riguroasă a activităţilor infracţionale şi conspirativitate a acţiunilor ilicite, în scopul atingerii obiectivului propus şi totodată îngreunării identificării şi tragerii la răspundere penală”, notează procurorii DIICOT, în rechizitoriu. 

Reamintim că, în primăvara 2016, doi angajați ai firmei de securitate israeliene Black Cube, fondată de foști ofițeri Mossad, au fost prinși, la București, în timp ce încercau accesarea emailurilor și spargerea altor comunicații ale șefei DNA de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, și ale familiei acesteia. Doi dintre angajații Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, și-au recunoscut vinovăția si au primit sentințe cu suspendarea executării.

Daniel Dragomir a fost şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, el fugind din România în luna iunie, cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, într-un alt dosar de fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentPrimăria Ștefăneștii de Jos, din Ilfov, închisă de Covid 19
Articolul următorDosarul „Cocaina de la Marea Neagră”, la final. Afaceristul brazilian, reținut!