Vă mulțumim că apreciați o emisiune în care nu înjură nimeni, nu există nici măcar replici acide, o emisiune în care vă invităm să vorbim Cu drag, despre România! Săptămâna trecută ne-am bucurat de prezența reprezentanților județului Dâmbovița, astăzi a venit rândul aleșilor unui alt județ cu o istorie bogată și cu români harnici să vă spună ce au făcut și ce vor face pentru ca bunăstarea semenilor lor sa crească și să spună mai des “sunt mândru că locuiesc în… Giurgiu”.

Vă invităm să vorbim Cu drag, despre Giurgiu! Îi salutăm pe giurgiuveni și îi salutăm pe toți telespectatorii Realitatea Plus. Le promitem că la această emisiune, unică în România, nu îi ceartă nimeni, nu îi privește cineva cu superioritate. De altfel, unul dintre scopurile noastre este să reușim să aducem în față ideile bune din administrația locală, astfel încât să inspirăm soluții și în celelalte județe din țară.

„Oraș natal din margine de țară / Izvor îmi ești și limpede fântână / Tu ce-ai învins vrăjmași odinioară / Și frate ești cu Dunărea străbună”- Acestea sunt versurile lui Nicolae Nasta, un poet mai puțin cunoscut. Ele slăvesc orașul în care s-a născut – Giurgiu. De numele acestui oraș însă se leagă și destinul celui mai mare poet al României, Mihai Eminescu. Acum peste 150 de ani, Iorgu Caragiale venea în turneu în orașul de la malul Dunării, cu trupa sa de teatru. Rămăsese fără sufleur și a început să caute unul. A găsit în port un hamal îmbrăcat sărăcăcios, fără cămașă și fără ciorapi, dar știutor de carte – era tânărul Mihai Eminescu. De aici, povestea lui Eminescu este cunoscută…

De meleagurile giurgiuvene se leagă și o mare victorie a lui Mihai Viteazu – mai întâi, a fost lupta de la Călugăreni, acolo unde se spune că gloriosul Sinan Pașa și-a pierdut și ultimii doi dinți. Oștile lui Mihai Viteazu nu au reușit să îî oprească definitiv pe otomani, dar peste câteva luni au aruncat peste Dunăre, chiar la Giurgiu, imensa armată turcească. Cu liniște la sud de Dunăre, Mihai Viteazu pornea mai apoi să înfăptuiască Prima unire a tuturor românilor. 

Județul Giurgiu este legat de Dunăre nu doar strict geografic. De Dunăre se leagă dezvoltarea economică a orașului și județului. Prin portul Giurgiu, el însuși o capodoperă a ingineriei, proiectat fiind de către Anghel Saligny, se exportau cereale către inima Europei, iar printr-o conductă care lega Giurgiu de București ajungea în port petrolul necesar Germaniei. Tocmai din acest motiv, Portul Giurgiu a fost bombardat în cel de-al doilea război mondial de către aviația americană. 

Rămânem în zona portului ca să vă spunem că acolo se află podul Bezetz, primul pod în curbă din Europa, la fel, o capodoperă inginerească a lui Anghel Saligny. Tot legat de poduri, știți, cu siguranță, de existența Podului Prieteniei Giurgiu – Ruse, primul pod peste Dunăre dintre România și Bulgaria. Iar în 1869 se inaugura și prima cale ferată din Principatele Unite, pe traseul București Giurgiu. 

În paranteză fie spus, media vitezei cu care se circula pe acest traseu acum peste 150 de ani este egală cu viteza de acum. Dar nu au nicio vină giurgiuvenii pentru asta! De ce vă spunem toate acestea, Cu drag, despre Giurgiu? Pentru că vrem să vă facem curioși și dornici să vizitați acest județ încărcat de istorie. Pentru că îl considerăm nedreptățit! Pentru milioane de români, Giurgiu este doar un loc de tranzit, spre vacanțele în Bulgaria, Turcia și Grecia! Minunat ar fi, și pentru acești turiști, dar și pentru giurgiuveni, să rămâneți măcar o noapte în Giurgiu, înainte de a vă continua drumul. Veți avea ocazia să cunoașteți locuri frumoase, să vorbiți cu oameni interesanți, care au ce să vă spună despre județul și localitățile lor. 

Le mulțumim invitaților noștri din Giurgiu din această seară, apreciem efortul lor de a aduce pe terasa Realității crâmpeie din istoria județului și așteptăm să ne convingă de faptul că județul pe care îl conduc este pe calea cea bună, spre bucuria giurgiuvenilor dar și a noastră, a tuturor. 

Repet, în această emisiune construim. Nu este loc de critici, de ceartă, nu împărțim oamenii în liberali, pesediști sau useriști. Vorbim despre ce ați făcut și ce veți face pentru bunăstarea giurgiuvenilor. Doamnelor, Domnilor, vă invităm să vorbim Cu drag, despre Giurgiu! 

Alexandra Păcuraru și Laurențiu Botin
Articolul precedentProgramul ”Rabla local” începe la jumătatea lunii octombrie. Cei care îşi casează maşinile nu mai sunt obligați să își cumpere altă mașină
Articolul următorCristian Diaconescu, despre Schengen: „Responsabilitățile le îndeplinim. Singura problemă este decizia pur politică”