Autoritățile verifică dacă specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale sunt vândute doar în spaţii separate de produsele care conțin lapte autentic, astfel încât să nu se mai creeze confuzii.

Autoritățile verifică dacă în supermarketuri este respectată Legea laptelui

Inspectorii sanitar-veterinari (ANSVSA), cei de la protecția consumatorilor (ANPC) și cei de la ANAF au demarat o acţiune mixtă de verificare și informare a comercianților pentru a vedea dacă aceștia respectă Legea laptelui, care instituie obligativitatea separării la comercializare a produselor care conțin grăsimi hidrogenate/vegetale de cele care conțin lapte autentic.

„Începând de luni, 13 februarie 2023, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA județene și a municipiului București, în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, vor merge în echipe mixte în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 307/2022”, a informat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, agențiilor economici li se va aduce la cunoștință faptul că, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

De asemenea, se va verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.

Ce prevede noua lege a laptelui

Comercializarea laptelui şi a produselor lactate trebuie să respecte noi condiţii de desfacere şi etichetare începând din data de 20 noiembrie 2022, de când a intrat în vigoare Legea 307/2022.

Actul normativ prevede că procesatorii de lapte sunt obligaţi să devină oneşti în denumirea produselor şi să specifice pe etichete proporţia reală de grăsimi vegetale şi alţi substituenţi din compoziţie. Legea mai prevede că produsele înlocuitoare pot fi comercializate într-un spaţiu bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestora.

Prin această lege se mai dispune și înfiinţarea primului observator din domeniul agroalimentar şi monitorizarea tuturor cantităţilor de lapte şi produse lactate de pe teritoriul României, importate, comercializate în interiorul graniţelor sau exportate, observator ce va deveni, totodată, şi un corespondent al Milk Market Observatory de la nivelul Uniunii Europene.

Cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale atât în pieţe, hypermarket-uri cât şi în domeniul HORECA şi fast-food, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, suspendarea autorizaţiei de prelucrare, producţie sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.

Articolul precedentIlfov. Agent de pază găsit mort lângă un şantier din Baloteşti
Articolul următorCutremur de 5,2 grade, în România. Unde a fost epicentrul