La 4 februarie 2022, în contextul Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului, la Consiliul Județean Ilfov are loc un eveniment dedicat pacienților cu afecțiuni oncologice, în format online.

Consiliul Județean Ilfov începe o campanie de conștientizare privind necesitatea depistării precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin în județul Ilfov. Este vorba despre implementarea unui proiect-pilot de informare și conștientizare asupra riscurilor generate de infecția cu virusul HPV, cu scopul principal de a diminua incidența cancerului de col uterin în rândul populației. Este un demers foarte important și necesar pentru județul Ilfov și reprezintă o formă de angajament și responsabilitate pe care instituția noastră o are față de ilfoveni.

Protocolul de cooperare cu Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea are în vedere scăderea incidenței cancerului de col uterin în rândul populației feminine eligibile, fiind un proiect care vine în sprijinul pacientelor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 ani, care au domiciliul în județul Ilfov. Astăzi, consultul ginecologic poate fi completat cu o examinare non-invazivă, efectuată cu ajutorul unui aparat inovativ care depistează leziunea precanceroasă în mai puțin de două minute și scurtează semnificativ perioada de așteptare până la inițializarea tratamentului.

Consiliul Județean va iniția campanii de conștientizare a riscurilor generate de infecția cu virusul HPV și de promovare a accesului pacientelor din Ilfov la investigații medicale moderne. De asemenea, va aloca un buget de 120.000 de lei pentru perioada de șase luni în care se desfășoară proiectul-pilot, sumă aprobată în ședința de Consiliu din 26 ianuarie 2022.

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea reprezintă alegerea cea mai potrivită ca partener al Consiliului Județean Ilfov în acest proiect, întrucât este spital de monospecialitate obstetrică-ginecologie, deservind populația arondată din județul Ilfov și zonele limitrofe; derulează deja programe de depistare precoce activă a cancerului de col uterin; laboratorul de analize medicale din cadrul unității sanitare este acreditat RENAR din anul 2014 și are în dotare și un aparat RT-PCR utilizat pentru detecția HPV genital.

Prin acest proiect, Consiliul Județean Ilfov își propune să asigure accesul persoanelor de sex feminin din județul Ilfov la metode inovative de diagnostic, rezultând astfel o îmbunătățire considerabilă a ratei de diagnostic a cazurilor de cancer de col uterin și încurajarea tratamentului medical și de suport, în conformitate cu normativele Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, vizează mărirea gradului de conștientizare în rândul populației privind importanța controlului profilactic pentru sănătate, sporirea depistării precoce a celulelor precanceroase și a cancerului de col uterin; asigurarea accesului liber la servicii calitative de diagnostic și tratament; reducerea incidenței și mortalității survenite în urma cancerului de col uterin în rândul populației feminine.

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la creșterea calității programului național de screening organizat pentru cancerul de col uterin prin introducerea screening-ului primar; stimularea participării femeilor în program; creșterea accesului femeilor neasigurate la serviciile de diagnostic și tratament ale leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament.

Proiectul urmărește sprijinirea grupului-țintă, inclusiv persoane aparținând grupurilor vulnerabile, care vor beneficia de programe de sprijin (screening).

Cancerul reprezintă o urgență de sănătate publică. Cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare cât și vindecat, dacă este depistat în stadii precoce. Cu toate acestea, anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei diagnosticate cu cancer de col uterin în faze avansate sau terminale.

România se clasează pe penultimul loc în topul european privind procentul din populația feminină care a făcut un test Babeș-Papanicolau măcar o dată în viață.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentVIDEO – Anamaria Prodan, dezamăgită de declinul lui Reghe: „Este un om bun, nu știu ce s-a întâmplat” – Impresara și-ar fi dorit ca soțul ei să rămână demn
Articolul următorBilanț coronavirus 4 februarie: 31.776 cazuri noi și 97 decese