Din 2015 și până azi, patru societăți mari de pe piața asigurărilor au dat faliment. Astra, Carpatica și City au fost primele trei, iar de astăzi, oficial, Euroins este în insolvență.

Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) i s-a reproșat că niciodată nu a intervenit la timp, controalele și amenzile fiind firave în raport cu efectele pe care le-a produs lipsa de implicare, mai mult sau mai puțin voită.

Fiecare faliment a însemnat scumpirea polițelor RCA. Doar în ultimul an, după prăbușirea City, tarifele au crescut cu 70%.

Nimeni nu a oferit o explicație logică pentru o asemenea majorare, clienții societăților falimentare fiind absorbiți de competitoarele rămase în piață. Atenție, doar la încasările lor au existat creșteri spectaculoase, pentru că la plata daunelor paguba a fost la Fondul de Garantare a Asiguraților, adică un soi de plată în solidar din bugetul românilor.

Practic, românii nu vor mai avea de acum ca opțiune Euroins la încheierea polițelor RCA, urmând să aleagă din ofertele celorlalte societăți, care sunt din ce în ce mai mari și care vor urma acest trend al creșterilor aberante de tarife. Este posibilă o plafonare pe perioadă limitată a prețurilor, conform celor declarate de primul ministru Nicolae Ciucă, însă pe termen mediu și lung tot la scumpiri ne putem aștepta.

În cazul în care sunteți asigurați la Euroins și aveți polița de despăgubire în termen, la fel cum s-a întâmplat după falimentul City, vă veți adresa Fondului de Garantare a Asiguraților, dacă sunteți implicați într-un eveniment rutier. Din nou, statul plătește pagubele pe care nu s-a preocupat să le preîntâmpine, doar că le plătește din banii tuturor contribuabililor, nu din cei ai (i)responsabililor aflați în fruntea instituțiilor cu rol de ”supraveghere”.
Articolul precedentOficial. Mandat de ARESTARE pe numele lui PUTIN pentru CRIME de război în Ucraina
Articolul următorCutremur pe piața asigurărilor RCA! ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins România și constată starea de insolvență a societății