Zeci de bugetari români au plecat în excursii de lux în Las Vegas, Los Angeles, New York și Washington – plătite din bani publici. În plină criză, angajații de la Consiliile Județene Neamț și Ilfov, Romgaz și ANRE au stat două săptămâni în SUA la întâlniri de afaceri. Iar potrivit celor de la G4media, costul pentru o singură persoană a fost de minimum 9.500 de dolari. 

Sub pretextul unei călătorii de afaceri, mai mulți bugetari au mers pentru două săptămâni în Statele Unite. Evenimentul i-a purtat la întâlniri cu diverși oficiali americani și cu reprezentanți ai unor companii locale. Nu e clar însă rezultatul întâlnirilor și nici cum au beneficiat instituțiile românești de pe urma acestei vizite.

Reprezentanții Poștei Române, una dintre instituțiile care au trimis un reprezentant în Statele Unite, au spus că „acest contract a fost încheiat și achitat în anul 2020, iar decizia semnării lui a fost luată de persoane care nu mai sunt angajate ale Poștei Române”.

„Astfel, menționăm că managementul actual a încercat rezilierea înțelegerii, nereprezentând o prioritate, însă partenerul contractual nu a acceptat această solicitare, motiv pentru care Poșta Română a fost obligată să asigure, conform contractului, prezența la acest eveniment”, au afirmat reprezentanții Poștei Române.

Iar compania cu capital majoritar de stat Romgaz a avut una dintre cele mai mari delegații, de șase persoane. Explicația deplasării este însă alta: „Menționăm că acest eveniment a fost (…) achitat în proporție de aproximativ 85% înainte de pandemie, motivul decalării misiunii fiind situația de urgență la nivel global cauzată de pandemia de COVID-19. În cadrul misiunii socio-economice au avut loc o serie de întâlniri între reprezentații delegației cu oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali din SUA şi România.(…) Scopul organizării acestor evenimente a fost schimbul de informații și expertiză în vederea dezbaterii și soluționării unor probleme recurente.”

O altă instituție care a trimis o delegație este ANRE, criticată pentru criza facturilor la gaze și energie electrică. Reprezentanții săi nu au oferit însă niciun răspuns despre deplasarea de peste ocean.

Vizita a fost organizată de o firmă privată, Grupul de Presă MediaUno, în colaborare cu Institutul Național de Statistică, potrivit celor de la G4media. 

Articolul precedentNou raport îngrijorător: Peste 30% dintre copiii României sunt supuși riscului sărăciei
Articolul următorArma viitorului, în mâinile NATO! Laserul capabil să doboare rachete antiaeriene dă speranțe lumii