Licitația pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate privind continuarea lucrărilor pe Canalul București-Dunăre are un câștigător. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că , anul viitor, va fi semnat contractul de 6 milioane de lei, bani ce vin din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM. Lucrările la Canalul București Dunăre au început în anii ’80 dar au fost abandonate după Revoluție.

Studiul de fezabilitate vizează lucrările ce ar trebui efectuate pe cursul râului Argeș, aval de lacul Mihăilești – Cornetu și pe cursul râului Dâmbovița, aval de podul de pe Șoseaua de Centură a Municipiului București, pe teritoriul județelor Ilfov, Giurgiu și Călărași.

„Deși lucrările la Canalul București-Dunăre (începute în 1986) au intrat în conservare în 1989, proiectul nu trebuie lăsat să se degradeze iremediabil.

Statul român intenționează să reia acest proiect care ar permite navelor fluviale să transporte mărfuri spre și dinspre București, ceea ce ar transforma Capitala României într-un important nod logistic naval.”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Canalul București-Dunăre, visul neîmplinit al lui Ceaușescu

Încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a luat în calcul ideea realizării unui canal navigabil între Bucureşti şi Marea Neagră, primul proiect fiind întocmit în anul 1882. Din cauza crizei din anii 1929-1933, lucrările pentru construirea canalului nu s-au realizat.

Ideea a fost reluată, însă, de Nicolae Ceaușescu. Lucrările de execuție la Canalul București-Dunăre au început în anul 1986. După Revoluția din anul 1989, construcția a fost sistată.  Daniel Georgescu, director general Administrația Canalelor Navigabile a declarat că 80% din lucrare a fost deja executată.

Ulterior, proiectul a fost transferat la Administrația Națională Apele Române, iar din anul 2008, la Administrația Canalelor Navigabile.
Articolul precedentDNA face 162 de percheziţii într-un dosar de corupţie în vămi. Descinderi şi în Ilfov
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET