Un proiect publicat de Ministerul Apărării, aflat în transparență decizională, vrea să modifice Statutul cadrelor militare astfel încât Armata să poată angaja și personal care nu a studiat în școlile militare.

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Documentul mai arată că între 25% și 35% dintre candidații care aspiră la o carieră militară nu trec de testele de aptitudini și cele psihologice, iar oferta pentru atragerea forței de muncă, mult mai atractivă în mediul privat, a motivat tinerii să părăsească sistemul militar.

“Numărul demisiilor personalului din Armata Română s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trimestre ale anului 2022 numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000)”, precizează documentul.

Nota de fundamentare indică, drept una din cauze, exigențele sporite pe fondul izbucnirii conflictului din Ucraina.

În aceste condiții, Armata vrea să poată face recrutări și din rândul absolvenților cu diploma de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior, respectiv al absolvenților de învățământ superior medical cu specializarea asistent medical generalist.

Articolul precedent Un autoturism a intrat violent în clădirea unui fast food din Popești Leordeni. Doi tineri au ajuns la spital
Articolul următorIlfov. S-au reluat lucrările la Autostrada Bucureştiului A0