Comisariatul Județean Ilfov al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a aplicat sancțiuni în valoare de 170.000 de lei, conform OUG 195/2005 și OUG 92/2021, pentru nerespectarea autorizației de mediu și a regimului deșeurilor, după incendiul de la Glina, dispunând și măsuri în privința gestionării și eliminării deșeurilor rezultate în urma incidentului, precum și a colectării ulterioare.

Societatea la al cărei sediu din Glina a izbucnit incendiul, în data de 30.03.2022, a desfășurat activitate de colectare deșeuri nepericuloase conform cod CAEN 3812, fără a respecta condițiile de reglementare din autorizație – amenajări speciale, dotări și măsuri pentru protecția mediului -, colectând și vehicule scoase din uz, se arată în Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției.

Ca urmare a acestor abateri a fost aplicată o sancțiune în valoare de 100.000 de lei, în baza OUG 195/2005, art 96, alin 3, pct.1 și o sancțiune în valoare de 70.000 de lei, în baza OUG 92/2021, art 62, alin 1, lit. b.
„În urma controlului au fost dispuse și două măsuri, una cu termen de 30 de zile, după finalizarea investigațiilor și una cu termen imediat. Astfel, deșeurile rezultate în urma incendiului vor fi colectate selectiv și predate către societăți autorizate, în funcție de categoriile și caracteristicile deșeurilor, ținându-se evidența strictă a acestora, iar documentele justificative privind evacuarea și eliminarea deșeurilor rezultate în urma incendiului se vor prezenta la sediul GNM – CJ Ilfov, în maximum 30 de zile după finalizarea investigațiilor.
De asemenea, activitățile de colectare se vor desfășura numai în conformitate cu prevederile actelor de reglementare deținute, respectiv ale Autorizației de mediu emisă de autoritatea competentă pentru protecția mediului, în termen de valabilitate”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.
Controlul GNM a avut loc la 1 aprilie 2022, după incendiul din 30.03.2022, care a afectat circa 30% din stocul de deșeuri existent al societății, aflat pe platforma betonată din incinta centrului de colectare și a vizat verificarea documentelor firmei.
Conform Procesului-verbal de intervenție întocmit de reprezentanții ISU, cauza probabilă a evenimentului ar putea fi un scurt-circuit la un cablu electric defect, care ar fi cuprins mai întâi masele plastice din apropiere și s-ar fi propagat ulterior din cauza prezenței materialelor combustibile în zona de ardere.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentAmendă de 170.000 de lei aplicate de Garda Națională de Mediu, firmei de colectare a deşeurilor, după incendiul de la Glina 
Articolul următorUniunea Militarilor și Politiștilor „Mihai Viteazul” salută mesajul lui Marcel Ciolacu de susținere a poporului ucrainean