Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu este o descoperire recentă, fiind identificat pentru prima dată în 2001. În România, se înregistrează anual zeci de mii de cazuri ale acestui virus, care este responsabil pentru o mare parte din infecțiile respiratorii, mai ales în sezonul rece. Diagnosticul etiologic nu este necesar deoarece majoritatea infecțiilor sunt uzuale, manifestându-se ca simpli răceli, mai frecvent la copii sau persoanele în vârstă.

Rafila a explicat că, deși pot apărea cazuri mai severe în cazul unor viroze, diagnosticul etiologic este efectuat doar în aceste situații. Referindu-se la un caz recent din Oradea, ministrul a subliniat că nu este vorba despre un virus de importanță majoră din China, ci despre un virus obișnuit în emisfera nordică. Virusul HMPV este cunoscut pentru a provoca răceli, în special în sezonul rece, de mulți ani, atât în Europa, cât și în lume.

”Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 și care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecțiilor sunt banale, sunt pur și simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară și cazuri mai grave și atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obișnuit în această perioadă în emisfera nordică. Deocamdată, nu este o evoluție de tip epidemic a infecției gripale, gripa este monitorizată în primul rând. Este în fiecare an (virusul HMPV în România – n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficiențe imune, au boli asociate. Nu a venit din China…”, a explicat ministrul Rafila pentru Agerpres.

Sursa: Realitatea Medicala

Articolul precedentADMINISTRATORI DE BARURI, BARMANI ȘI OSPĂTARI, TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ DUPĂ CE AU JEFUIT TURIȘTI BEȚI ÎN CENTRUL VECHI AL CAPITALEI
Articolul următorROMÂNIA ARE PRINTRE CELE MAI ACCESIBILE PIEȚE IMOBILIARE DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST