Nereguli grave descoperite de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în mai multe magazine LIDL din România! Din cauza problemelor constatate, reprezentanții ANPC au fost nevoiți să închidă temporar numai puțin de 38 de unități LIDL din țară și să aplice amenzi în valoare de peste 7 milioane de lei.

De la începutul anului și până în prezent, inspectorii ANPC au desfășurat 307 acțiuni de verificare a supermarketurilor LIDL la nivel național. În urma neregulilor descoperite, aceștia au dat 481 de amenzi în valoare de 7,3 milioane de lei, 133 de avertismente și au oprit definitiv de la vânzare produse neconforme în valoare de peste 125.000 de lei.

Totodată, comisarii ANPC au oprit temporar serviciile, până la remedierea deficiențelor în cazul a 38 de magazine din București, dar și din județele Arad, Prahova, Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Iași, Constanța, Olt, Dolj, Alba, Mureș, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud și Ilfov, au propus încetarea practicilor comerciale incorecte în cazul a 66 de unități și au închis temporar, pentru 6 luni, un magazin don municipiul Bacău.

„Nu știu cum funcționează această rețea în celelalte țări. Speram ca măcar în România să fie un exemplu pentru toți ceilalți, dar mai ales pentru noi. De asemenea nu știu dacă, în țara de origine a acestui operator economic se mănâncă legume și fructe mucegăite sau prețurile de la raft nu se potrivesc cu cele de la casă.

Mă întreb și dacă, după venirea unei autorități în control și aplicarea unor sancțiuni, lucrurile sunt tratate cu aceeași superficialitate și dezinteres. Noi ne luaserăm pixuri să învățăm ce trebuie să facem, dar a trebuit să scriem cu ele în procese verbale de sancțiune”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Dintre cele mai importante abateri de la legislația în vigoare, constatate de comisarii ANPC, menționăm:

-comercializarea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită;

-depozitare a unor produse de panificație neambalate, în lăzi cu praf și impurități;

-folosirea unor vitrine sau lăzi frigorifice fără grafice de monitorizare a temperaturii, deteriorate sau neigienizate, cu gheață în exces, depuneri de praf, mâzgă, resturi alimentare și de ambalaj, lovite, cu rugină, chedere rupte;

-utilizarea unor rafturi de expunere și a unor tăvi deteriorate sau neigienizate;

-folosirea unor cuptoare neigienizate;

-comercializarea unor produse fără a avea eticheta cu elemente de identificare privind lotul și data limită de consum;

-comercializarea unor produse alimentare cu ambalaje depreciate, devidate, cu lovituri mecanice;

-comercializarea unor fructe/legume ca fiind calitatea I când, în realitate, prezentau lovituri mecanice, mucegai și zone încolțite;

-lipsa de la raft a prețurilor produselor;

-nerespectarea regimului promoțiilor (lipsa de la raft a produsului de referință, în cazul comercializării produselor, în sistem multipack);

-nespecificarea perioadei în care se desfășura promoția etc.;

-neconcordanțe între prețul produselor de la raft și cel de la casa de marcat;

-existența unor condiții de depozitare necorespunzătoare, cu curățenie deficitară;

-lipsa menționării factorilor alergeni de pe etichetele produse în magazine;

-lipsa menționării țării de proveniență a unora dintre produsele;

-nerespectarea temperaturii de depozitare indicate de producător a produselor;

-comercializarea unor produse electrice cu certificate de garanție incomplete;

-lipsa declarațiilor de conformitate în cazul unor produse electrocasnice comercializate sau netraducerea acestora în limba română;

-lipsa traducerii în limba română pe etichetele unora dintre produse;
-lipsa menționării pe etichetă a termenului de valabilitate al produsului;

-comercializarea unor produse cu fibre textile cu risc de inhalare pentru copiii aflați în limita de vârstă indicate de producători, potrivit unui comunicat emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Articolul precedentUn nou sens giratoriu pentru fluidizarea circulației rutiere pe DN 2, în judeţul Ilfov
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET