ASPA București a demarat o acțiune de strângere a câinilor fără stăpân după tragedia în care o femeie și-a pierdut viața după ce a fost atacată în zona Lacului Morii.

Restul câinilor, printre care și un metis de amstaff, au fost ridicați de pe străzile adiacente câmpului, respectiv Drumul la Roșu, Calea Giulești, str. Fântâna Domnească. Sunt câini ieșiți din curți, lăsați liberi pe stradă. În acest sens, vom sesiza poliția.

 
Acțiunea a început dimineață și s-a încheiat după ce s-a întunecat, echipajele ASPA fiind coordonate în teren de directorul general ASPA, Georgiana Preda și de directorul general adjunct, Cătălina Trănescu, fiind însoțite de medicii veterinari Ovidiu Roșu și George Radu. Câmpul unde s-a petrecut tragicul eveniment este foarte mare, fiind întins pe o suprafață de kilometrii, un teritoriu greu de acoperit. Însă având stații walkie talkie, membrii echipajelor ASPA și medicii veterinari Ovidiu Roșu și George Radu s-au coordonat și au capturat cei 4 câini prin tranchilizare.

Având în vedere informațiile care circulă în spațiul public, dorim să facem câteva precizări:

În cursul anului 2022, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1700 de câini. La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844.

Cei mai mulți câini capturați în 2022, au fost ridicați de pe raza sectorului 6:

Sectorul 6 – 381

Sectorul 5 – 358

Sectorul 2 – 285

Sectorul 4 – 268

Sectorul 3 – 238

Sectorul 1 – 150

Din aprilie 2022 și până în prezent au fost ridicați din zona Lacul Morii aproximativ 120 de câini, ultima acțiune în zonă fiind realizată la data de 18.01.2023.

Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre.

ASPA capturează câinii de pe domeniul public, însă capturarea nu rezolvă cauza, nu oprește sursa de câini. ASPA nu are competențe în cazul proprietăților private, nu poate pătrunde pe acestea fără acordul proprietarilor, nu poate verifica deținătorii de animale, nu poate aplica sancțiuni.

Peste 6000 de câini și pisici au fost sterilizați anul acesta în cadrul campaniilor de sterilizări gratuite ale ASPA. 9000 de imobile au fost vizitate și aprox. 31000 de pliante informative au fost distribuite în campania de informare. Și în acest moment ASPA desfășoară o campanie de sterilizări gratuite pentru câini cu deținător.

Polițiștii locali și polițiștii naționali au atribuții și competențe pentru verificarea proprietarilor de câini cu privire la microciparea și sterilizarea acestora sau cu privire la împrejmuirea proprietăților private astfel încât câinii să nu mai intre sau să iasă de pe acestea.

Prin urmare, pentru a proteja cetățenii este nevoie de un efort comun al tuturor autorităților cu rol în gestionarea populației de câini fără stăpân”, se arată într-un comunicat al ASPA Bucureşti. 

Femeie ucisă de o haită de maidanezi lângă Lacul Morii

O femeie de 43 de ani care ieșise la alergat lângă Lacul Morii a murit mușcată de maidanezi. Culmea este că bucureșteanca a mai fost atacată de patrupede în aprilie 2022, au spus, surse judiciare.

Femeia, în vârstă de 44 de ani, era membra unui club sportiv din Bucureşti, voluntar la mai multe asociaţii şi ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului înconjurător.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentEchipamente medicale moderne pentru Spitalul de Obstretică- Ginecologie Buftea
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET