Forțele ruse au efectuat o nouă serie de atacuri cu drone, vizând obiective civile și de infrastructură portuară în Ucraina, în apropiere de zona brațului Chilia al Dunării. În jurul orei 02:01, grupuri de drone au fost detectate apropiindu-se de spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea graniței cu România. Au fost trimise mesaje RO-Alert.

În contextul acestor amenințări, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea, fiind însoțite de două aeronave F-18. Toate cele patru avioane au aterizat în siguranță pe bazele aeriene în jurul orei 04:00.

Există posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atac să fi pătruns temporar în spațiul aerian național, în jurul orei 03:00, dar aceasta a fost pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute. Autoritățile române subliniază că nu a fost semnalată nicio zonă de impact pe teritoriul național, iar cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a evalua situația.

 
 

„Vineri, 27 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.

Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert.

 
 

Pentru monitorizarea situației, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 și, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spațiul aerian național, în zona de frontieră cu Ucraina.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

 
 

Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, a transmis MApN, vineri.  

Articolul precedentELENA MATEESCU, ȘEFA ANM: AVERTISMENT DE COD ROȘU PENTRU PLOI TORENȚIALE. TEMPERATURILE VOR SCĂDEA CU 19 GRADE
Articolul următorPROBE DIN DOSARUL 2 MAI, ANULATE!